Επαναπροσδιορίζοντας την Αφθονία

Στην ελληνική μυθολογία, το Κέρας της Αμάλθειας αντιπροσωπεύει την αφθονία, την ευημερία και τη συνεχή ροή αγαθών. Το μυθικό αυτό σύμβολο, που γέμιζε αδιάκοπα με τα δώρα της φύσης, μας προσφέρει μια διαχρονική ευκαιρία να επανεξετάσουμε τη σημασία της αφθονίας στη ζωή μας.

Τι είναι, λοιπόν, η πραγματική αφθονία; Είναι η συσσώρευση υλικών αγαθών ή μήπως ένας τρόπος σκέψης που αντιτίθεται στην έλλειψη; Στον σύγχρονο κόσμο, η αφθονία συχνά συνδέεται με οικονομική επιτυχία και πολυτέλεια, όμως η ουσία της βρίσκεται αλλού: στο μοίρασμα, στη σύνδεση και στη δημιουργία αξίας για τους άλλους.

Η Αφθονία ως Νοοτροπία

Η αφθονία δεν είναι απλώς μια κατάσταση, αλλά μια αντίληψη του κόσμου. Όταν βλέπουμε τις δυνατότητες αντί για τα εμπόδια, όταν αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν αρκετοί πόροι, ευκαιρίες και αγάπη για όλους, τότε ξεκλειδώνουμε τη δύναμη της αφθονίας. Σε αντίθεση με τη νοοτροπία της έλλειψης που μας κρατάει παγιδευμένους στον φόβο ότι τίποτα δεν είναι αρκετό και καταλήγουμε να μένουμε στάσιμοι.

Στην επιχειρηματικότητα, την εκπαίδευση, τις προσωπικές σχέσεις και τη δημιουργικότητα, η αφθονία εκδηλώνεται όταν επιλέγουμε να συνεργαστούμε αντί να ανταγωνιστούμε, όταν μοιραζόμαστε γνώσεις, εμπειρίες και ευκαιρίες αντί να τις κρατάμε για τον εαυτό μας. Το TEDx έχει ακριβώς αυτή τη φιλοσοφία: τη διάδοση ιδεών που πολλαπλασιάζουν τη γνώση στους γύρω μας.

Η Δύναμη του να Μοιράζεσαι

Σκεφτείτε τις πιο ευτυχισμένες στιγμές της ζωής σας. Ήταν μοναχικές ή τις μοιραστήκατε με άλλους; Η αληθινή αφθονία δεν βρίσκεται σε όσα κατέχουμε, αλλά σε όσα δίνουμε και όσα μοιραζόμαστε. Όταν προσφέρουμε χωρίς αμφιβολία και φόβο, δημιουργούμε αλυσίδες και σχέσεις αξίας που επιστρέφουν σε εμάς με απρόσμενους τρόπους.

Μια κοινότητα που στηρίζεται στην αφθονία ως νοοτροπία του «δίνειν», χτίζει γέφυρες για την ενίσχυση της συνεργασίας και της δημιουργίας ενός περιβάλλοντος στο οποίο όλοι μπορούν να αναπτυχθούν. Αυτό ισχύει σε όλα τα επίπεδα, τόσο σε κοινωνικό όσο και σε επαγγελματικό. Σήμερα, εταιρείες που υιοθετούν κουλτούρες ανοιχτής γνώσης και εταιρικής κοινωνικής ευθύνης αναγνωρίζουν πως η αληθινή επιτυχία έρχεται όταν λειτουργούμε συλλογικά και μεγαλώνουμε μαζί, όχι εις βάρος κάποιου άλλου. 

Επανεξετάζοντας την Επιτυχία

Ίσως ήρθε η ώρα να ορίσουμε ξανά την επιτυχία. Όχι με βάση το πόσα έχουμε, αλλά με βάση το πόσα μοιραζόμαστε. Ο πραγματικός πλούτος βρίσκεται στις σχέσεις μας, στις ευκαιρίες που δημιουργούμε για τους άλλους, στις ιδέες που προσφέρουμε στον κόσμο. Όταν δίνουμε, δεν χάνουμε απαραίτητα καθώς όλα είναι «δούναι και λαβείν». Οπότε όσα περισσότερα δίνουμε, τόσα περισσότερα παίρνουμε και έτσι εξελισσόμαστε.

Αν το σκεφτόμαστε με αυτόν τον τρόπο τότε η αφθονία μπορεί να μην είναι προνόμιο των λίγων. Μπορεί να καθιστά μια είναι μια επιλογή που κάνει ο καθένας μας, κάθε μέρα. Και ίσως, τελικά, το Κέρας της Αμάλθειας να μην ήταν ένας μύθος, αλλά ένας διαχρονικός τρόπος να δούμε τη ζωή χτίζοντας έναν κόσμο που βασίζεται στην αφθονία, όχι στην έλλειψη.