
Έχεις βρεθεί ποτέ να σκρολάρεις για ώρες στα social media, να γεμίζεις τη λίστα σου με tasks που «θα κάνεις αργότερα» και να αφήνεις τα πάντα για την τελευταία στιγμή; Αν ναι, δεν είσαι μόνος. Στην εποχή της ασταμάτητης πληροφορίας και της συνεχούς σύγκρισης, η αναβλητικότητα έχει γίνει σχεδόν δεύτερη φύση.
Η Αναβλητικότητα ως Σύμπτωμα της Εποχής
Η αναβλητικότητα δεν είναι απλώς τεμπελιά. Είναι ένας αμυντικός μηχανισμός απέναντι στο άγχος, την αβεβαιότητα και –κυρίως– την τελειομανία. Ο φόβος της αποτυχίας μας κάνει να καθυστερούμε, με αποτέλεσμα να πέφτουμε σε έναν φαύλο κύκλο ενοχών και πίεσης.
Τα social media επιδεινώνουν το πρόβλημα, καθώς προσφέρουν στιγμιαία απόσπαση και ανταμοιβή. Κάθε like ή βίντεο που βλέπουμε μας δίνει μια μικρή δόση ντοπαμίνης, κάνοντάς μας να αποφεύγουμε τις πραγματικές προκλήσεις. Έτσι, η αναβλητικότητα μετατρέπεται σε ένα είδος «rotten culture» – μια κουλτούρα που τρέφει τη στασιμότητα και αποθαρρύνει τη δράση.
Γιατί Δυσκολευόμαστε να Ξεκινήσουμε
Πολλές φορές, το μεγαλύτερο εμπόδιο δεν είναι η ίδια η εργασία, αλλά το να ξεκινήσουμε. Ο εγκέφαλος προσπαθεί να εξοικονομήσει ενέργεια, προτιμώντας τη βραχυπρόθεσμη ευκολία από τη μακροπρόθεσμη προσπάθεια. Έτσι, μένουμε κολλημένοι στο «βαριέμαι» και περιμένουμε τη στιγμή που θα έχουμε «έμπνευση» ή «πίεση» για να αναλάβουμε δράση.
Η αλήθεια είναι πως η έμπνευση δεν έρχεται μαγικά. Έρχεται όταν ξεκινάμε.
Πώς να Ξεφύγουμε από την Αναβλητικότητα
Αντί να περιμένουμε την τελευταία ή την τέλεια στιγμή (που δεν θα έρθει ποτέ), μπορούμε να χτίσουμε στρατηγικές που μας βοηθούν να σπάσουμε τον κύκλο της αναβλητικότητας:
Η Δύναμη της Δράσης
Το μεγαλύτερο μυστικό της παραγωγικότητας είναι πως η πράξη δημιουργεί περισσότερη πράξη. Όσο περισσότερο δρας, τόσο πιο εύκολο γίνεται. Δεν χρειάζεται να περιμένεις να «νιώσεις έτοιμος» – απλά ξεκίνα.
Η αναβλητικότητα μπορεί να είναι μια παγίδα, αλλά δεν είναι ανίκητη. Με λίγη πειθαρχία, τις σωστές στρατηγικές και την κατανόηση πως το τέλειο είναι εχθρός του καλού, μπορούμε να πάρουμε τον έλεγχο και να μετατρέψουμε το «βαριέμαι» σε «ξεκινάω τώρα».